Η1Ν1 αιμόφιλος της ινφλουέντζας πρόληψη προληψη λοιμώξεων αναπνευστικού προφυλαξη από ιώσεις επιδημία ιώσεων κινδυνος μόλυνσης από ιούς οδηγίες για πρόληψη από λοιμώξεις οδηγίες πρόληψης από ιογενείς λοιμώξεις www.MedNetGP.gr ∞ ΠΡΟΛΗΨΗ ΛΟΙΜΩΞΕΩΝ ΑΝΑΠΝΕΥΣΤΙΚΟΥ ∞
www.MedNetGP.gr
Γενικός Οικογενειακός Ιατρός
Χατζημανώλης Εμμανουήλ
Επιμελητής Α'

ΠΡΟΛΗΨΗ ΛΟΙΜΩΞΕΩΝ ΑΝΑΠΝΕΥΣΤΙΚΟΥ

Οι λοιμώξεις του αναπνευστικού είναι σε έξαρση αυτή τη περίοδο.  Λόγω των χαμηλών θερμοκρασιών κλεινόμαστε σε κλειστούς χώρους και αυτό βοηθά τους μικροοργανισμούς να μολύνουν όλο και περισσότερα άτομα.    Τι μπορούμε όμως να κάνουμε εμείς για να προφυλαχτούμε από έκθεση σε κάποιο λοιμογόνο παράγοντα;    Για να μειωθεί ο κίνδυνος μόλυνσης  είναι απαραίτητο να ακολουθήσουμε τις παρακάτω οδηγίες:

1.  Αποφυγή του άγχους.  Έρευνες έχουν δείξει ότι τα αγχώδη άτομα είναι πιο ευάλωτα σε λοιμώξεις.
2.  Πολύ καλή διατροφή. 
3.  Ο καλός ύπνος είναι πάρα πολύ σημαντικός.  Τα ξενύχτια γενικά εξασθενούν τον οργανισμό μας και αυτό έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση της λειτουργιάς του ανοσοποιητικού μας συστήματος.
  4.  Ιδίως για τις γυναίκες, στερητικές δίαιτες και αποτομή απώλεια βάρους πρέπει να αποφεύγονται.
  5.  Σε περιόδους εξάρσεων των λοιμώξεων του αναπνευστικού πρέπει να αποφεύγονται οι χειραψίες και γενικά το να βάζουμε τα χέρια μας στο πρόσωπο.
  6.  Τακτικό πλύσιμο των χεριών μας και προσεκτικές πρακτικές ατομικής υγιεινής.  Το πλύσιμο των χεριών είναι ίσως η πιο αποτελεσματική μέθοδος για την πρόληψη της εξάπλωσης των ασθενειών.  Σκεφτείτε λιγάκι πόσοι μικροοργανισμοί (ιοί, μικρόβια, μύκητες) επιβιώνουν σε διαφορές επιφάνειες π.χ.  τηλέφωνο, πληκτρολόγιο ηλεκτρονικού υπολογιστή, χειρολαβές κ.α.
  7. Εμβολιασμός των ευπαθών ομάδων.
  8.  Πολυσύχναστες περιοχές (αεροδρόμια, διαφορές εκδηλώσεις) μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο ασθενείας.  Ιδίως για τους φίλους που ταξιδεύουν και η κούραση αυξάνει την πιθανότητα το άτομο να προσβληθεί από μια ασθένεια.
  9.  Για τους φίλους μας αθλητές μελέτες έχουν δείξει ότι η τακτική μέτρια άσκηση μειώνει τον κίνδυνο ανάπτυξης μιας λοίμωξης του αναπνευστικού ενώ η έντονη άσκηση μειώνει παροδικά τη λειτουργιά του ανοσοποιητικού συστήματος του ατόμου και οδηγεί σε στατιστικά σημαντική νοσηρότητα από διαφόρους μικροοργανισμούς.
  10.  Το πάσχον άτομο πρέπει να απομονωθεί ούτως ώστε να μην μεταδώσει την ασθένεια στο οικείο και φιλικό περιβάλλον. 
  11.  Η καθιστική ζωή, που δυστυχώς στις ήμερες μας έχει γίνει συνήθεια, έχει συσχετισθεί με  αυξημένο κίνδυνο λοίμωξης από διάφορες ασθένειες.
  12.  Καλός αερισμός κλειστών χώρων.
  13.  Να κρατάμε απόσταση τουλάχιστον ένα μετρό από το πάσχον άτομο.
  14.  Εάν νοσήσουμε έκτος από την απομόνωση πρέπει να είμαστε προσεκτικοί ούτως ώστε να μην μεταδώσουμε σε άλλους τη λοίμωξη.  Είναι πολύ σημαντικό να καλύπτουμε τη μύτη και το στόμα καθώς βηχούμε ή φταρνιζόμαστε με καθαρά χαρτομάντιλα και στη συνεχεία να τα πετάμε αμέσως.
  15.  Οι καπνιστές κάλο είναι να απέχουν από τη καπνιστική συνήθεια.


Πάντοτε να συμβουλεύεστε το Γενικό Οικογενειακό Ιατρό σας.

Η ώρα είναι :
Ημερομηνία:
MedNetGP.gr