πονοκέφαλος ιγμορίτιδα κόλποι προσώπου οξεία παραρρινοκολπίτιδα λοιμωξη ανωτέρου αναπνευστικού πνευμονιόκοκκος αιμόφιλος της ινφλουέντζας καταρροή τρεχει η μύτη μου μυκητιασική παραρρινοκολπίτιδα ιογενεις λοιμώξεις κίτρινη έκκριση από τη μύτη www.MedNetGP.gr ∞ ΟΞΕΙΑ ΠΑΡΑΡΡΙΝΟΚΟΛΠΙΤΙΔΑ (0.Π.) ∞
www.MedNetGP.gr
Γενικός Οικογενειακός Ιατρός
Χατζημανώλης Εμμανουήλ
Επιμελητής Α'
Κοινοποίηση του θεματος στο προφιλ σου
Είναι μια από τις πιο συχνές επιπλοκές των ιογενών λοιμώξεων του ανώτερου αναπνευστικού (Λ.Α.Α.).  Ιδίως στα μικρά παιδιά εμφανίζεται μαζί με τη γνωστή σε όλους μας μέση ωτίτιδα.  Αν συνυπάρχει και αλλεργικό βρογχικό άσθμα ή αλλεργική ρινίτιδα τότε εμφανίζεται πολύ πιο συχνά.
    Η φλεγμονή των κόλπων του προσώπου προκαλείται, όπως αναφέραμε και σε προηγούμενα θέματα, από διάφορους μικροοργανισμούς  (ιοί, μύκητες και μικρόβια) αλλά και από διάφορα αλλεργιογόνα (αλλεργίες).  Οι κόλποι του προσώπου είναι οι ηθμοειδείς και οι μετωπιαίοι κόλποι.  Πολύ συχνά οι ιοί είναι υπεύθυνοι για τις παραρινοκολπίτιδες και για αυτό το λόγο η θεραπεία με αντιβίωση είναι περιττή.  Άλλωστε οι ιώσεις είναι αυτοπεριοριζόμενες (κάνουν τον κύκλο τους και ιώνται).
Ένα καλό “κόλπο” ας το πούμε έτσι είναι ο χρόνος.  Δηλαδή μια Λ.Α.Α. διαρκεί συνήθως περίπου μια εβδομάδα.  Αν τα συμπτώματα επιμένουν πέραν της εβδομάδος τότε μιλάμε ξεκάθαρα για ΟΞΕΙΑ ΠΑΡΑΡΡΙΝΟΚΟΛΠΙΤΙΔΑ.
    Στις περισσότερες περιπτώσεις δεν απαιτείται θεραπεία με αντιβιοτικά αλλά σε αυτές που απαιτείται θεραπεία με αντιβίωση η αμοξυκιλίνη για 7-14 ημέρες έχει τον πρώτο λόγο.
    Δεν θα παραλείψω να αναφέρω και τον παράγοντα ΚΑΠΝΙΣΜΑ.  Στους καπνιστές αυξάνεται κατά πολύ ο κίνδυνος για Ο.Π.  κατά τη διάρκεια μιας Λ.Α.Α.
    Όσο για τους πιο γλυκούς μας φίλους με σακχαρώδη διαβήτη θα ήθελα να αναφέρω ότι συχνό αίτιο για Ο.Π. αποτελούν οι μύκητες.  Σημαντικό διότι πολλοί από αυτούς και από μονοί τους λαμβάνουν διαφορές αντιβιώσεις ανούσια.

Τα συμπτώματα είναι παρόμοια με τα συμπτώματα των Λ.Α.Α. (Αναφέρονται στο προηγούμενο άρθρο των Λ.Α.Α.).Μετά από έρευνες και λήψη καλλιεργειών από ασθενείς με παραρινοκολπίτιδα διαπιστώθηκε ότι στο 70% με 80% των περιπτώσεων δύο μικροοργανισμοί ήταν οι επικρατέστεροι ο αιμόφιλος της ινφλουέντζας (κυρίως σε καπνιστές) και ο πνευμονιόκοκκος.
    Τώρα για να λέμε τα πράγματα με το όνομα τους τα συμπτώματα της Λ.Α.Α. καλύπτουν τα συμπτώματα της παραρινοκολπίτιδας και αντίστροφα.  Για να το καταλάβουμε αυτό ας θεωρήσουμε τη Λ.Α.Α. ως τον κακό οιωνό για οξεία παραρινοκολπίτιδα.  Άρα λοιπόν μια Λ.Α.Α. είναι δυνατό να οδηγήσει σε φλεγμονή των κόλπων του προσώπου και αυτό οφείλεται στην απόφραξη του στομίου των κόλπων. 
Η επικρατούσα αντίληψη για την οξεία παραρινοκολπίτιδα ότι υπάρχει πόνος στο κεφάλι και πρήξιμο είναι ΛΑΘΟΣ.  Εντάξει μπορεί να υπάρχει πόνος στα δόντια της άνω γνάθου, ρινικές εκκρίσεις σχετικά καθαρές και ίσως να αναφέρουν οι ασθενείς ότι αν και χρησιμοποιήσαν διάφορα αποσυμφορητικά το αποτέλεσμα ήταν πενιχρό.
ΟΞΕΙΑ ΠΑΡΑΡΡΙΝΟΚΟΛΠΙΤΙΔΑ (0.Π.)
Πάντοτε να συμβουλεύεστε τον Γενικό Οικογενειακό Ιατρό σας.
Η ώρα είναι :
Ημερομηνία:
MedNetGP.gr