Κρυολόγημα πυρετός καταρροή βηχάς πόνος στο στήθος θωρακικό άλγος βιταμίνη C Vicks πράσινη έκκριση από τη μύτη κίτρινη έκκριση από τη μύτη λοιμώξεις ανωτέρου αναπνευστικού λοιμώξεις κατωτέρου αναπνευστικού φαρυγγιτίδα βράγχος φωνής βράχνιασα κυνάγχη λαρυγγίτιδα τραχειίτιδα πονοκέφαλος μετωπιαία κεφαλαλγία ρινόρροια περιαμυγδαλικό απόστημα φτάρνισμα φτέρνισμα πόνος στο λαιμό γρατζούνισμα στο λαιμό www.MedNetGP.gr ∞ Οξεία λοίμωξη του αναπνευστικού ∞
www.MedNetGP.gr
Γενικός Οικογενειακός Ιατρός
Χατζημανώλης Εμμανουήλ
Επιμελητής Α'
Η γνώση και η σωστή ενημέρωση αποτελούν τα “όπλα” για μια πιο υγιή και ποιοτική ζωή.
Πάντοτε να συμβουλεύεστε τον Γενικό Οικογενειακό Ιατρό σας.
3. ΒΡΑΓΧΟΣ ΦΩΝΗΣ (ΒΡΑΧΝΙΑΣΑ ΓΙΑΤΡΕ):  Μερικοί ασθενείς έρχονται φοβισμένοι γιατί ομιλούν βραχνά ή και καθόλου.  Για να δούμε πως εξηγείτε αυτό;  Η γνωστή σε όλους μας λαρυγγίτιδα δίδει βράχνιασμα και αυτό γιατί λόγω του οιδήματος γύρω από το λάρυγγα στενεύει ο αεραγωγός.  Στα μικρά παιδιά δε η στένωση αυτή οδηγεί σε εισπνευστικό συριγμό.
Ας δούμε μερικά από τα συμπτώματα και σημεία που αναφέρουν οι ασθενείς καθώς προσέρχονται στο ιατρείο:

1. ΠΥΡΕΤΟΣ: Αποτελεί ένα μη ειδικό σημείο και είναι η απάντηση του οργανισμού μας στη λοίμωξη.  Γενικά οι Λ.Α.Α.  προκαλούν χαμηλό πυρετό σε ενήλικες και μεγάλα παιδιά άλλα σε ένα μικρό παιδί με υψηλό πυρετό και πόνο στο αυτί θα υποπτευθούμε μέση ωτίτιδα.  Η γρίπη έχει πολύ και συχνό υψηλό πυρετό ενώ στο κοινό κρυολόγημα ο πυρετός είναι πιο ήπιος.

2. ΡΙΝΟΡΡΟΙΑ(ΚΑΤΑΡΡΟΗ):  Λόγω της φλεγμονής (τοπικό οίδημα και πολλές εκκρίσεις) αποτελεί συχνό σύμπτωμα των Λ.Α.Α.  Η κλασική έκφραση που ακούω καθημερινά από ασθενείς είναι (Η μύτη μου τρέχει και οι εκκρίσεις είναι πράσινες, σίγουρα θέλω αντιβίωση.  Έτσι δεν είναι γιατρέ;). ΟΧΙ.  Η χρώση των εκκρίσεων της μύτης δεν υποδηλώνουν απαραίτητα κάποιο μικρόβιο που εκεί απαιτείται αντιβίωση.  Στις ιώσεις επίσης υπάρχουν εκκρίσεις πράσινες και εκεί σίγουρα δεν χρειάζεται αντιβίωση.  Άρα αφήστε τον ιατρό να κρίνει για την αναγκαιότητα της αντιβίωσης.
4. ΠΟΝΟΚΕΦΑΛΟΣ:  Συχνό σύμπτωμα σε Λ.Α.Α.  Οι περισσότεροι παραπονούνται για πόνο στο μέτωπο.  Η μετωπιαία κεφαλαλγία ιδίως που χειροτερεύει όταν το άτομο σκύβει προς τα εμπρός οφείλεται σε φλεγμονή των κόλπων του πρόσωπου από κρυολόγημα.  Ορισμένες φορές η παραρινοκολπίτιδα μπορεί να προκαλέσει πόνο στα δόντια της άνω γνάθου.  Πως γίνεται αυτό;  Η εξήγηση είναι απλή.  Το άνω φατνιακό νεύρο πέρνα μέσα από τα ιγμόρεια.
7. ΠΟΝΟΣ ΣΤΟ ΣΤΗΘΟΣ:  Εμφανίζεται σε λοιμώξεις του αναπνευστικού άλλα σχετίζεται με το βήχα λόγω κόπωσης των μυών του θωρακικού τοιχώματος. 

Οξεία λοίμωξη του αναπνευστικού

Εκτός από τη γρίπη που ήδη αναλύσαμε υπάρχουν πάρα πολλοί άλλοι ιοί αλλά και μικρόβια που προκαλούν λοιμώξεις του αναπνευστικού μας συστήματος.  Κατ’ αρχήν να ξεκαθαρίσουμε ότι το αναπνευστικό μας σύστημα χωρίζεται σε ανώτερο και κατώτερο.  Άρα οι λοιμώξεις που εντοπίζονται πάνω από τον λάρυγγα ονομάζονται λοιμώξεις του ανωτέρου αναπνευστικού (Λ.Α.Α.) ενώ αυτές κάτω από τον λάρυγγα θεωρούνται λοιμώξεις του κατωτέρου αναπνευστικού (Λ.Κ.Α.).  
Ήδη έχω εξηγήσει για το σημείο “0” οπού οι μικροοργανισμοί προσβάλουν το επιθήλιο του αναπνευστικού συστήματος και αναπαράγονται.  Είναι θέμα επιβίωσης για τους μικροοργανισμούς και όπως έλεγαν πιο παλιά η λοίμωξη από πάνω (φάρυγγας, λάρυγγας …)έχει την τάση να προχωρά προς τα κάτω στους πνεύμονες.
Άρα λοιπόν σε όλο το μήκος της αναπνευστικής οδού είναι δυνατό να λάβει χωρά  η φλεγμονή και να περιλάβει το βλεννογόνο της ρινός, παραρρίνιων κόλπων, φάρυγγα, ευσταχιανής σάλπιγγας (το σωληνάκι που ενώνει τη στοματική κοιλότητα με το αυτί μας), του μέσου ωτός, λάρυγγα, τραχείας, βρόγχων και βρογχιολίων.  Η φλεγμονή προκαλεί τοπικό οίδημα (πρήξιμο) των βλεννογόνων, εκκρίσεις πολλές και τοπικό πόνο. 
Η πιο συχνή αιτία επίσκεψης στο ιατρείο αποτελούν παγκοσμίως οι Λ.Α.Α. και η οξεία βρογχίτιδα.
5. ΚΥΝΑΓΧΗ:  Είναι η φλεγμονή του φάρυγγα και αμυγδαλών.  Γενικά λόγω της λοίμωξης οι ασθενείς αναφέρουν πόνο κατά την κατάποση και ξερό λαιμό.  Πολύ σοβαρός πόνος με δυσκολία στην κατάποση όμως μπορεί να οφείλεται σε περιαμυγδαλικό απόστημα.  Σε αυτή την περίπτωση χρειάζεται παροχέτευση του αποστήματος άμεσα.

6. ΒΗΧΑΣ: Εμφανίζεται κυρίως σε λοιμώξεις του κατωτέρου αναπνευστικού αλλά επίσης και σε Λ.Α.Α.  Το ποσό πολύ βήχει κάποιος δεν αποτελεί ένδειξη επικίνδυνης για τη ζωή λοίμωξης.  Για παράδειγμα ορισμένοι ιοί προκαλούν έντονο βήχα έστω και αν είναι το άτομο στη φάση της ίασης.  Ο λεγόμενος μετά λοιμώδης βηχάς.  Ας το πούμε με άπλα λόγια.  Όταν ένας μικροοργανισμός εισβάλει σε υγιές επιθήλιο τότε υπάρχει ας φανταστούμε ένας “ντελάλης” που φωνάζει “Εδώ υπάρχει ξένος μικροοργανισμός!”.  Οπότε ξεκινά σαν “καταρράκτης” το κάλεσμα πολλών χημικών ενώσεων και έτσι αρχίζει η “μάχη" ενάντια στον “εχθρό”.  Καμιά φορά όμως ενώ οι ξένοι μικροοργανισμοί χάνουν τη μάχη και το άτομο αρχίζει να γίνεται καλά ο “ντελάλης” απορυθμίζεται και συνεχίζει να καλεί “φαντάρους” (χημικές ουσίες) και το αποτέλεσμα είναι ενώ το άτομο αρχίζει να ανακτά την υγειά του έχει βηχά επίμονο που συνεχίζει αρκετές ήμερες μετά την ίαση.
Εν κατακλείδι, οι Λ.Α.Α. είναι πολύ συχνές.  Ο τρόπος μετάδοσης των μικροοργανισμών είναι αερογενώς, επαφή με νεκρές επιφάνειες και από επαφή χέρι με χέρι.  Νέες έρευνες έδειξαν ότι δεν έχει τόσο ουσιαστικό ρόλο η θερμοκρασία του περιβάλλοντος (χειμώνας) για τις εξάρσεις των λοιμώξεων αυτών λόγω του συνωστισμού ατόμων σε κλειστούς χώρους.  Οι επιστήμονες  παρατήρησαν ότι π.χ.  στην Ανταρκτική ενώ έχει πολύ κρύο όταν αερίζονταν και ήταν ευρύχωρα τα δωμάτια η μετάδοση των Λ.Α.Α. ήταν σαφέστατα μειωμένη.  Άρα απαιτείται καλός αερισμός των δωματίων. 
Κύρια χαρακτηριστικά των Λ.Α.Α. είναι καταρροή, ρινική συμφόρηση, πόνος στο λαιμό (κυνάγχη), βράγχος φωνής, συχνό φτέρνισμα, βήχα και γρατζούνισμα στο λαιμό.  Για να το πούμε και πιο απλά.  Τι συμβαίνει όταν κόβουμε το δάκτυλο μας;  Λοιπόν το σημείο εκείνο φλεγμαίνει γιατί έχει λυθεί η συνέχεια του δέρματος μας και πολλά μικρόβια εισήλθαν εσωτερικά οπότε πονά, είναι κόκκινο, πρησμένο (οίδημα) και φυσικά δεν μπορούμε να κουνήσουμε με άνεση το δάκτυλο μας λόγω του πρηξίματος.  Εδώ βέβαια δεν κοβόμαστε στο λαιμό αλλά μας αρέσει ή όχι έτσι δουλεύει ο οργανισμός μας σε οποιαδήποτε φλεγμονή.  Έτσι για παράδειγμα σε μια φαρυγγιτίδα ο φάρυγγας είναι κόκκινος, οιδηματώδης και πονά κατά την κατάποση.
Τέλος το χρώμα των εκκρίσεων της μύτης (άσπρο, κίτρινο, πράσινο) δεν υποδηλώνει βακτηριακή λοίμωξη διότι και σε ιογενείς λοιμώξεις είναι ίδιας χρώσης.
Ένα άλλο τραγικό λάθος που έχω δει συχνά είναι να αλείφουν με Vicks στο στήθος και στο λαιμό μικρών παιδιών για να γίνουν γρήγορα κάλα και να σταματήσει να τρέχει η μύτη και ο βήχας.  Να  τονίσω ότι η έντονη μυρωδιά μπορεί να οδηγήσει σε έντονο βρογχόσπασμο (αλλεργική αντίδραση) αλλά είναι και ερεθιστική στην παράγωγη περισσότερης βλέννας από τους βρόγχους που οδηγεί σε πιο έντονη δυσκολία στην αναπνοή.  Η καλύτερη θεραπεία είναι πλύσεις με φυσιολογικό ορό, ξεκούραση και καλή ενυδάτωση. 
Επίσης κλείνοντας το σημερινό θέμα δεν θα παραλείψω να αναφέρω τη φήμη της βιταμίνης C.  Όντως μας έχουν βομβαρδίσει πολλά χρόνια, είσαι άρρωστος πιες φυσικό χυμό πορτοκαλί πλούσιο σε βιταμίνη C για να γίνεις πιο γρήγορα καλά.  Μεταναλύσεις και συστηματικές ανασκοπήσεις έχουν δείξει πάρα πολύ μικρή αποτελεσματικότητα αυτής σε Λ.Α.Α.
Μην ξεχνάμε ότι σε έναν ήδη ερεθισμένο λαιμό τα υγρά ροφήματα δεν πρέπει να είναι καυτά ούτε παγωμένα αλλά χλιαρά.
Η ώρα είναι :
Ημερομηνία:
MedNetGP.gr