Οξεία βρογχίτιδα οξεία βρογχιολίτιδα βηχάς πυρετός καταβολή αδυναμία πονοκέφαλος πονοκέφαλο ακροαστικά άσθμα σπιρομέτρηση μικρά παιδιά λοιμωξη ανωτέρου αναπνευστικού συριγμός ευερεθιστότητα δύσπνοια νωθρότητα το παιδί νιαουρίζει δυσκολία στην αναπνοή www.MedNetGP.gr ∞ ΟΞΕΙΑ ΒΡΟΓΧΙΤΙΔΑ - ΟΞΕΙΑ ΒΡΟΓΧΙΟΛΙΤΙΔΑ ∞
www.MedNetGP.gr
Γενικός Οικογενειακός Ιατρός
Χατζημανώλης Εμμανουήλ
Επιμελητής Α'

ΟΞΕΙΑ ΒΡΟΓΧΙΟΛΙΤΙΔΑ

ΟΞΕΙΑ ΒΡΟΓΧΙΤΙΔΑ - ΟΞΕΙΑ ΒΡΟΓΧΙΟΛΙΤΙΔΑ

ΟΞΕΙΑ ΒΡΟΓΧΙΤΙΔΑ (Ο.Β.)Πρόκειται για λοίμωξη των βρόγχων από μικροοργανισμούς.  Κυρίως οφείλεται σε ιούς (ιοί της ινφλουέντζας, ρινοϊοί κ.α.).  Με λίγα λόγια μιλάμε για μια γενικευμένη λοίμωξη του αναπνευστικού συστήματος που εμπλέκει το τραχειοβρογχικό μας δένδρο.
    Κύριο χαρακτηριστικό είναι ο ΒΗΧΑΣ.  Αρχικά ξερός και στη συνέχεια γίνεται παραγωγικός με διαυγή πτύελα που αργότερα γίνονται θολερά.  Για να μην τα μπλέκουμε τα πράγματα ο βηχάς της οξεία βρογχίτιδας διαρκεί στους περισσότερους ασθενείς για πάνω από τρεις εβδομάδες.

ΚΑΛΟ ΠΛΥΣΙΜΟ ΤΩΝ ΧΕΡΙΩΝ - ΚΑΛΗ ΑΤΟΜΙΚΗ ΥΓΙΕΙΝΗ    Πάντοτε να συμβουλεύεστε τον Γενικό Οικογενιακό Ιατρό σας.


Τα συμπτώματα της οξείας βρογχίτιδας είναι πυρετός όχι πολύ υψηλός, καταβολή, αδυναμία, πονοκέφαλο και παρατεταμένο παραγωγικό βήχα.  Σε περίπτωση που ο πυρετός είναι υψηλός και υπάρχει και σοβαρή δύσπνοια απαιτείται ακτινογραφία θώρακος προς αποκλεισμό της γνωστής σε όλους μας ΠΝΕΥΜΟΝΙΑΣ. 

Η γενική άποψη “Γιατρέ, έχω ακροαστικά. Το νιώθω κάτι δεν πάει καλά.” είναι ΛΑΘΟΣ.  Οι ρόγχοι (ακροαστικά) είναι όντως ένα συχνό εύρημα άλλα δεν είναι ειδικό για τη διάγνωση της πνευμονίας. 
    Άτομα που έρχονται συχνά με επεισόδια οξείας βρογχίτιδας και δύσπνοιας πρέπει να γνωρίζουν ότι είναι πιθανό να πάσχουν από αλλεργικό βρογχικό άσθμα.  Σε αυτή την περίπτωση πρέπει να υποβληθούν σε σπιρομέτρηση (το μηχάνημα που φυσάμε για να δούμε τη λειτουργία των πνευμόνων μας) και δοκιμασίες λειτουργικότητας των πνευμόνων με και χωρίς βρογχοδιασταλτικό.  Το άσθμα είναι μια χρόνια φλεγμονή των βρόγχων άρα με μια λοίμωξη του αναπνευστικού πυροδοτείται ο βρογχόσπασμος και δίδει κρίσεις άσθματος.
ΘΕΡΑΠΕΙΑ
    ΑΝΤΙΒΙΩΣΗ απαραίτητα;  Αν και διαφορές έρευνες και μεταναλύσεις απέδειξαν ότι η αποτελεσματικότητα των αντιβιοτικών στη θεραπεία της οξείας βρογχίτιδας είναι αμφιλεγόμενη, στην Ελλάδα του σήμερα το 99% των ασθενών με Ο.Β.  λαμβάνει αντιβίωση και αν ο ιατρός δεν τη “δώσει" ο ασθενής το ΑΠΑΙΤΕΙ.
    Τα βρογχοδιασταλτικά έχουν αποδεδειγμένη αποτελεσματικότητα μειώνοντας τη παρατεταμένη διάρκεια του βήχα.
Πρόκειται για σύνδρομο που αφορά ξεκάθαρα μικρά παιδιά.  Συνεπώς μιλάμε για μια οξεία αναπνευστική λοίμωξη από μικροοργανισμούς που οδηγεί σε έντονη φλεγμονή των βρογχιολίων (μικροί αεραγωγοί).  Κύριο χαρακτηριστικό είναι ο συριγμός (το παιδί "νιαουρίζει, "σφυρίζει" κατά την αναπνοή).
    Συνήθως προσβάλλονται από άλλα παιδιά (βρεφονηπιακοί σταθμοί) ή και από άλλα μελή της οικογένειας που πάσχουν από οξεία λοίμωξη του ανώτερου αναπνευστικού. 
    Η πιο συχνή αίτια είναι ο αναπνευστικός συγκυτιακός ιός.  Εποχιακά εμφανίζεται χειμώνα και άνοιξη.
    Το παιδί εμφανίζει συμπτώματα μιας λοίμωξης του ανώτερου αναπνευστικού και σύντομα παρουσιάζει βήχα, συριγμό (ακούγεται έντονα), νευρικότητα, δύσπνοια και γενικά το παιδί είναι νωθρό δηλαδή δεν έχει κέφι να παίξει κ.α. 
    Ακτινογραφία θώρακος ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ.  Ιδιως τα πολύ μικρά παιδιά αν δεν θεραπευτούν άμεσα κινδυνεύει η ζωή τους.
    Υπάρχουν αναφορές ότι και μετά την ανάρρωση των βρεφών είναι πολύ πιθανό μετά από ιογενείς λοιμώξεις του αναπνευστικού να εμφανίζουν επανειλημμένα επεισόδια συριγμού μέχρι και 10 έτη μετά από την αρχική λοίμωξη.
    Επειδή συμβαίνει σε μικρά παιδιά η θεραπεία στοχεύει στην υποβοήθηση της αναπνοής και φυσικά την ενυδάτωση και θρέψη.  Τα βρογχοδιασταλτικά αποτελούν έστω και βραχυπρόθεσμα την κύρια επιλογή από φάρμακα.
    Ως πρόληψη τι μπορούμε να κάνουμε εμείς οι γονείς;
Η ώρα είναι :
Ημερομηνία:
MedNetGP.gr