γρίπη\nπυρετός\nΕΠΙΠΛΟΚΕΣ ΤΗΣ ΓΡΙΠΗΣ\nθεραπεία www.MedNetGP.gr ∞ Λοιμώδη νοσήματα–γρίπη ∞
www.MedNetGP.gr
Γενικός Οικογενειακός Ιατρός
Χατζημανώλης Εμμανουήλ
Επιμελητής Α'

ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΓΡΙΠΗΣ


Κύρια συμπτώματα της γρίπης είναι η αιφνίδια έναρξη συστηματικών συμπτωμάτων όπως πυρετός, ρίγη, πόνος στο κεφάλι, μυαλγία, αρθραλγίες (πόνος στις αρθρώσεις), αίσθημα κακουχίας, δυσφορία στο στέρνο, πόνο κατά την κίνηση των οφθαλμών και μερικές φορές ορισμένοι ασθενείς αναφέρουν αίσθημα οφθαλμικού καύσου (κάψιμο).
Από το αναπνευστικό σύστημα εμφανίζεται βήχας.
Σπάνια παρατηρείται καταρροή ή και μπούκωμα της μύτης, συχνό φτέρνισμα, ανορεξία και ίσως και έμετος.
Η διάρκεια των έντονων συμπτωμάτων είναι 5 με 6 ήμερες και πλήρης ίαση επέρχεται σε περίπου 10 ήμερες από την έναρξη της νόσου.
Κατά την προσέλευση στον ιατρό οι περισσότεροι ασθενείς είναι φοβισμένοι γιατί έχουν πάρα πολύ αυξημένο πυρετό που δεν “πέφτει" παρόλο που έχουν λάβει διάφορα αντιπυρετικά.  Ο πυρετός δεν είναι απαραίτητα “κακός”.  Είναι η απάντηση του οργανισμού μας κατά του ιού.  Όταν η θερμοκρασία του σώματος είναι αυξημένη ο ιός είναι αδύνατο να αναπαραχθεί.
Ιδίως το πρώτο εικοσιτετράωρο ο πυρετός είναι υψηλός 38-41 βαθμούς Κελσίου και η ταχεία άνοδος του είναι συχνή με έντονα ρίγη και ακολουθείται από βαθμιαία πτώση μέσα σε 2-3 ημέρες.  Ορισμένες φορές μπορεί να διαρκέσει και μια βδομάδα.
Όταν υποχωρούν τα συστηματικά συμπτώματα οι εκδηλώσεις από το αναπνευστικό είναι πολύ πιο έντονες.

ΕΠΙΠΛΟΚΕΣ ΤΗΣ ΓΡΙΠΗΣ


Οι επιπλοκές της γρίπης είναι δυνητικά επικίνδυνες.  Η πιο συχνή επιπλοκή είναι η πνευμονία (ιογενής ή βακτηριακή) και το σύνδρομo Reye.  
Το σύνδρομο Reye άφορα παιδιά κάτω των 15 ετών.  Η έναρξη του συνδρόμου ακολουθεί μια λοίμωξη του αναπνευστικού (γρίπη ή ανεμοβλογιά).  Μετά την πάροδο 1-3 ήμερων εμφανίζονται επίμονοι έμετοι και λήθαργος που μπορεί να οδηγήσει σε κώμα. 
Η κύρια συσχέτιση του συνδρόμου με τη λήψη σαλικυλικών (η γνωστή σε όλους μας ΑΣΠΙΡΙΝΗ) και η ενημέρωση του κόσμου για την αποφυγή της ασπιρίνης σε παιδιά κάτω των 15 ετών κατά τη διάρκεια της γρίπης ως αντιπυρετικό οδήγησε στη μειωμένη εμφάνιση του συνδρόμου αυτού.


Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δοθεί επίσης και στα άτομα με σακχαρώδη διαβήτη διότι όπως και κάθε λοίμωξη απορυθμίζει τον σακχαρώδη διαβήτη.  Άτομα με άσθμα και χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια είναι δυνατόν να κάνουν έντονες κρίσεις και να χρειαστεί η εισαγωγή σε νοσοκομείο.  Η καρδιακή ανεπάρκεια επιδεινώνεται επίσης.
Σπάνιες επιπλοκές αποτελούν η μυοσίτιδα (φλεγμονή των μυών με έντονο πόνο στους προσβεβλημένους μυς), μυοκαρδίτιδα, περικαρδίτιδα, εγκεφαλίτιδα και σύνδρομο Guillain-Barre. 

Ομάδες υψηλού κινδύνου για τις οποίες συστήνεται ο αντιγριπικός εμβολιασμός με το εποχικό εμβόλιο της γρίπης: 1. Άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω.
 2. Εργαζόμενοι σε χώρους παροχής υπηρεσιών υγείας (ιατρονοσηλευτικό προσωπικό και λοιποί εργαζόμενοι)
 3. Παιδιά και ενήλικες που παρουσιάζουν έναν ή περισσότερους από τους παρακάτω επιβαρυντικούς παράγοντες ή χρόνια νοσήματα:
  • Άσθμα ή άλλες χρόνιες πνευμονοπάθειες
  • Καρδιακή νόσο με σοβαρές αιμοδυναμικές διαταραχές
  • Ανοσοκαταστολή (κληρονομική ή επίκτητη εξαιτίας νοσήματος ή θεραπείας)
  • Μεταμόσχευση οργάνων
  • Δρεπανοκυτταρική νόσο και άλλες αιμοσφαιρινοπάθειες
  • Σακχαρώδη διαβήτη ή άλλο χρόνιο μεταβολικό νόσημα
  • Χρόνια νεφροπάθεια
  • Νευρομυϊκά νοσήματα
 4. Έγκυες γυναίκες β΄ και γ΄ τριμήνου
 5. Παιδιά που παίρνουν μακροχρόνια ασπιρίνη
 6. Άτομα που βρίσκονται σε στενή επαφή με παιδιά <6 μηνών ή φροντίζουν άτομα με υποκείμενο νόσημα, τα οποία διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο επιπλοκών από τη γρίπη
 7. Οι κλειστοί πληθυσμοί (προσωπικό και εσωτερικοί σπουδαστές γυμνασίων, λυκείων, στρατιωτικών και αστυνομικών σχολών, ειδικών σχολείων ή σχολών, τρόφιμοι και προσωπικό ιδρυμάτων κα)
πηγή


Πάντοτε να συμβουλεύεστε τον Γενικό Οικογενειακό Ιατρό σας.


πηγή ΚΕΛΠΝΟ

ΓΡΙΠΗ


Η γρίπη είναι μια οξεία νόσος του αναπνευστικού συστήματος και οφείλεται σε ιούς της γρίπης (Α,Β και C).  Εξάρσεις παρατηρούνται σχεδόν κάθε χειμώνα.  Πρόκειται για ιογενής λοίμωξη άρα όπως όλοι γνωρίζουμε πρέπει να κάνει τον “κύκλο” της για να περάσει.  Συνεπώς θα ήταν μεγάλο σφάλμα η λήψη αντιβίωσης.  Η πανδημία του 1918-1919 που στοίχισε τη ζωή σε πάρα πολλούς συνανθρώπους μας οφείλονταν στον ιό της γρίπης τύπου Α. 
Για να πάμε λίγο πίσω στο παρελθόν, από το 1972 μέχρι και το 1991 οι επιδημίες γρίπης συσχετίστηκαν με πάνω από 20.000 θανάτους.  Οι ιοί της γρίπης δίνουν επιδημίες σχεδόν αποκλειστικά τους χειμερινούς μήνες.  Λόγω του ψύχους όλο και περισσότεροι άνθρωποι  βρίσκονται σε κλειστούς χώρους ούτως ώστε η αερογενής μετάδοση του ιού της γρίπης να είναι πολύ πιο εύκολη.  Συνεπώς ο ιός της γρίπης, ιδίως ο τύπος Α (που έχει κάποια αντιγόνα  τα Η και Ν που έχουν την τάση περιοδικά να τροποποιούνται), είναι δυνατόν να οδηγήσει σε πανδημία (να διαδοθεί δηλαδή ο ιός της γρίπης σε όλο τον πλανήτη).
Όταν κάποιος ασθενής προσέλθει στο ιατρείο συνήθως αναφέρει ότι τα συμπτώματα γρίπης που παρουσιάζει οφείλονται στο ότι “κρύωσε”.  Είναι στην φύση του ανθρώπου όταν έχει κάποιο πρόβλημα να προσπαθεί να το αποδώσει σε κάποια αίτια. 
Το σημείο “μηδέν” στην γρίπη είναι η λοίμωξη του αναπνευστικού επιθηλίου από τον ιό της γρίπης.  Συνήθως η μεταφορά του ιού γίνεται αερογενώς.  Αέρια σταγονίδια που δημιουργούνται από το βήχα και το φτέρνισμα είναι ικανά να μεταφέρουν τον ιό της γρίπης από το πάσχον άτομο στο αναπνευστικό επιθήλιο ενός υγιούς ανθρώπου.  Επίσης η μετάδοση μπορεί να προκληθεί και μέσω επαφής των χεριών, άλλης προσωπικής επαφής και μερικές φορές από μολυσμένες τροφές.
Τώρα ανάλογα με το ιικό φορτίο που έχει προσβάλει το υγιές άτομο ο χρόνος επώασης (από τη στιγμή που θα προβληθεί το άτομο από τον ιό της γρίπης μέχρι την εκδήλωση των συμπτωμάτων) της νόσου κυμαίνεται από 18 έως 72 ώρες.  Η αποβολή του ιού σταμάτα εντός δύο ως πέντε ημερών από την εμφάνιση των συμπτωμάτων.

Λοιμώδη νοσήματα–γρίπη


Κοιτώντας πιο βαθιά στο παρελθόν είμαστε ικανοί να δούμε βαθύτερα στο μέλλον.  Καθ’ όλη τη διάρκεια της ανθρώπινης ιστορίας τα λοιμώδη νοσήματα έχουν διαδραματίσει σημαντικό ρόλο.  Η πανώλη ή όπως ονομαζόταν “μαύρος θάνατος” αφάνισε περίπου το ένα τρίτο του πληθυσμού της Ευρώπης.  Με αφορμή την παγκόσμια ημέρα του AIDS (01 Δεκεμβρίου 2016) απλά θα αναφέρω ότι ο ιός του AIDS έχει προσβάλλει παγκοσμίως 40 εκατομμύρια συνανθρώπους μας και από το 1981 25 εκατομμύρια έχουν πεθάνει.
Τι είναι όμως η λοίμωξη;  εύλογα θα με ρωτούσατε. 
Λοίμωξη ονομάζεται ο πολλαπλασιασμός των διαφόρων μικροοργανισμών (ιών, μυκήτων, βακτηρίων, παρασίτων) σε ιστούς του ξενιστή (ενός άλλου υγιούς ατόμου). 
Σκεφτείτε ότι ζούμε μέσα σε μια “θάλασσα” μικροοργανισμών (σε όλες τις επιφάνειες του σώματος και ακόμη και μέσα στο έντερο μας).  Η φυσιολογική αυτή χλωρίδα μας προστατεύει από διάφορες λοιμώξεις και έχει ουσιαστικό ρόλο σε πολλές άλλες λειτουργίες.
Double click to edit

ΘΕΡΑΠΕΙΑ


Σε μη επιπλεγμένη γρίπη η αντιμετώπιση είναι συμπτωματική.  Με λίγα λόγια καταπολεμούμε τα συμπτώματα. 
Για τον πυρετό, μυαλγία και πονοκέφαλο δίδουμε παρακεταμόλη και ακεταμινοφαίνη.  Ιδίως στην αρχή της λοίμωξης δίδουμε ανά τρίωρο Depon/Panadol και Ponstan/Algofren εναλλάξ επί πυρετού.  Να ξεκαθαρίσουμε ότι πυρετός δεν θεωρείται η θερμοκρασία 37 βαθμούς Κελσίου και μονό όταν είναι 38,2 βαθμούς Κελσίου και πάνω λαμβάνουμε αντιπυρετικά. 
Για τον βήχα επειδή είναι αυτοπεριοριζόμενος (φεύγει από μονός του) μόνο σε περίπτωση που είναι πάρα πολύ ενοχλητικός χορηγούμε σιρόπι για τον βήχα. 
Για την καταρροή μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε διαφορά σκευάσματα που κυκλοφορούν ευρέως στα φαρμακεία.
Η ανάπαυση και η διατήρηση της ενυδάτωσης του ασθενούς είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την καλή έκβαση της νόσου.
Όπως ανάφερα και πιο πάνω η γρίπη πέρνα από μόνη της “κάνοντας τον κύκλο της”.  Σε ορισμένες περιπτώσεις όμως χρειάζεται να λάβει ο ασθενής αντιιικά φάρμακα (αμανταδίνη και ριμανταδίνη). 

Το κύριο μέτρο για την πρόληψη της γρίπης είναι ο εμβολιασμός των ευπαθών ομάδων. 


Η ώρα είναι :
Ημερομηνία:
MedNetGP.gr