yparaxnoeidhw aimorragia υπαραχνοειδης αιμορραγια εγκεφαλικο θανατος καπνισμα υπερλιπιδαιμια πονοκέφαλος ισχυρος πονοκεφαλος ζαλη λιποθυμια διπλωπια αιμοραγικο εγκεφαλικο αιμορραγικο εγκεφαλικο ληθαργος διακοπη καπνισματος www.MedNetGP.gr ∞ ΥΠΑΡΑΧΝΟΕΙΔΗΣ ΑΙΜΟΡΡΑΓΙΑ (ΑΙΜΟΡΡΑΓΙΚΟ ΕΓΚΕΦΑΛΙΚΟ) ∞
www.MedNetGP.gr
Γενικός Οικογενειακός Ιατρός
Χατζημανώλης Εμμανουήλ
Επιμελητής Α'
Μπορεί να εμφανίσει έμετο, ζάλη, αδυναμία, αιμωδίες στα άνω και κάτω άκρα, θόλωση της όρασης, πτώση της γωνίας του στόματος, δυσαρθρία.  Πολλές φορές όμως εμφανίζεται με λιποθυμία και λήθαργο.  Η εξέλιξη μπορεί να είναι ταχύτατη και δυνητικά επικίνδυνη για τη ζωή του ασθενούς.

Ποιοι είναι οι παράγοντες κίνδυνου για υπαραχνοειδή αιμορραγία;

     Αρτηριακή υπέρταση, κάπνισμα, φύλο (άρρενες), φυλή (οι Ιάπωνες κινδυνεύουν περισσότερο από τις άλλες φυλές), το αλκοόλ, λήψη αντισυλληπτικών, ηλικία (όσο αυξάνεται τόσο αυξάνεται ο κίνδυνος), κύηση, χρήση κοκαΐνης ή αμφεταμίνης, θρομβοπενία (αιμορραγική διάθεση) και όγκοι εγκεφάλου.

Πως τίθεται η διάγνωση;

     Πρέπει να διενεργηθεί άμεσα αξονική τομογραφία εγκεφάλου και σε ορισμένες περιπτώσεις η  εξέταση εκλογής για τη διάγνωση ή τον αποκλεισμό ανευρύσματος εγκεφάλου είναι η ψηφιακή αγγειογραφία εγκεφάλου..

Θεραπεύεται αυτή η πάθηση;

     Η αντιμετώπιση κυρίως είναι χειρουργική ή με ενδαγγειακή θεραπεία (εμβολισμός).


Βέβαια υπάρχουν επιπλοκές μετά το χειρουργείο όπως η επαναιμορραγία (περίπου οι μισοί στο εξάμηνο ξανά αιμορραγούν). 

     Συχνή και δυστυχώς μοιραία επιπλοκή είναι η εμφάνιση αγγειόσπασμου (συνήθως την 3η ήμερα και υποχωρεί την 12η ήμερα μετά από την αιμορραγία).  Και αυτό γιατί οδηγεί σε ισχαιμία του εγκεφάλου, δηλαδή νέκρωση μιας περιοχής του εγκεφάλου και θάνατο.     Νέες έρευνες και μεταναλύσεις συσχετίζουν τον άμεσο κίνδυνο υπαραχνοειδούς αιμορραγίας με το κάπνισμα. 

     Σύμφωνα με τον Koria μια μετανάλυση έδειξε ότι σε 1,26 εκατομμύρια ανθρώπους υπήρχαν 437 περιπτώσεις από  υπαραχνοειδή αιμορραγία.  Η υπέρταση, το κάπνισμα και το γυναικείο φύλο (έχει αυξηθεί η καπνιστική συνήθεια στις γυναίκες) είναι οι πιο σημαντικοί παράγοντες κίνδυνου ενώ για τους άντρες ήταν η υπερλιπιδαιμία.


Η καλύτερη θεραπεία είναι η πρόληψη.

ΥΠΑΡΑΧΝΟΕΙΔΗΣ ΑΙΜΟΡΡΑΓΙΑ

Ονομάζεται η εξαγγείωση αίματος από μια αρτηρία του εγκέφαλου στον υπαραχνοειδή χώρο. 

     Με λίγα λόγια πρόκειται για αιμορραγία μέσα στον εγκέφαλο.  Όπως γνωρίζουμε ο εγκέφαλος μας προστατεύεται από τα οστά του κρανίου.  Άρα υπάρχει μια ανελαστική οστέινη κοιλότητα που περιβάλει τον εγκέφαλο. 

     Για να το καταλάβουμε καλύτερα λοιπόν, φανταστείτε ότι χτυπήσατε το γόνατο σας και δημιουργήθηκε αίμαρθρο δηλαδή η άρθρωση του γονάτου γέμισε με αίμα. 

Τι γίνετε όμως εδώ; 

     Πέρα από τον ισχυρό πόνο, το γόνατο πρήζεται.  Το οίδημα είναι πάρα πολύ έντονο.  Όταν όμως κάποια εγκεφαλική αρτηρία “σπάσει” τότε το αίμα που συσσωρεύεται μέσα στον εγκέφαλο πιέζει τμήματα του εγκεφάλου και οδηγεί σε ισχαιμία και νέκρωση αυτών.
Συνεπώς η υπαραχνοειδής αιμορραγία αποτελεί μια μορφή αγγειακού εγκεφαλικού επεισοδίου (αιμορραγικό εγκεφαλικό).

     Η αλήθεια είναι, ότι είναι μια καλοήθης κατάσταση αλλά δυνητικά επικίνδυνη για τη ζωή του ασθενούς.  Το 10% των ασθενών καταλήγουν πριν φτάσουν στο νοσοκομείο.  Το 15% αυτών πάσχει από μόνιμη αναπηρία.  Ένας στους δύο καταλήγει εντός εξαμήνου.

     Τελικά, το 35% των ασθενών επανέρχεται στο φυσιολογικό τρόπο ζωής που είχε προ του οξέως επεισοδίου.

“ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ ΕΠΕΙΓΟΥΣΑ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΠΟΥ ΟΔΗΓΕΙ ΣΕ ΜΟΝΙΜΗ ΑΝΑΠΗΡΙΑ ΚΑΙ ΘΑΝΑΤΟ”

Για να δούμε, που οφείλεται;

     Μπορεί να είναι τραυματικής αιτιολογίας (βαριά κρανιοεγκεφαλική κάκωση) ή να είναι μη τραυματικής αιτιολογίας (ρήξη ανευρύσματος μιας εγκεφαλικής αρτηρίας).

     Ανεύρυσμα είναι η μη φυσιολογική διάταση κατά μήκος ενός αγγειού που αποδίδεται σε συγγενής αρτηριοφλεβώδεις δυσπλασίες, αγγειΐτιδες, αιμορραγικούς όγκους και σε χρήση  κοκαΐνης.

Τι παρουσιάζει ο πάσχοντας;

     Αιφνίδιο δυνατό πονοκέφαλο.  Είναι όπως αναφέρουν οι πάσχοντες “Ο χειρότερος πονοκέφαλος της ζωής μου.”
ΥΠΑΡΑΧΝΟΕΙΔΗΣ ΑΙΜΟΡΡΑΓΙΑ (ΑΙΜΟΡΡΑΓΙΚΟ ΕΓΚΕΦΑΛΙΚΟ)

     Συνεπώς άμεσα διακοπή του καπνίσματος επιβάλλεται.
     Ένα άτομο καπνίζοντας 1-10 τσιγάρα ημερησίως διπλασιάζει τον κίνδυνο για υπαραχνοειδή αιμορραγία σε σύγκριση με μη καπνιστές. Ενώ σε άντρες βαρύς καπνιστές (>30 τσιγάρα ημερησίως) τριπλασιάζεται ο κίνδυνος, στις γυναίκες όμως  οκταπλασιάζεται ο κίνδυνος.

Να ξεκαθαρίσουμε ότι ασφαλής επίπεδο καπνίσματος ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ.

Το κάλο νέο όμως είναι ότι δεν είναι ποτέ αργά να σταματήσουμε την καπνιστική συνήθεια. 

Το μήνυμα είναι:

“Διακόψτε την καπνιστική συνήθεια για να αποφύγετε αυτή την επιπλοκή (υπαραχνοειδής αιμορραγία).”
Πάντοτε να συμβουλεύεστε τον Γενικό Οικογενειακό Ιατρό σας.

Η ώρα είναι :
Ημερομηνία:
MedNetGP.gr