τι είναι γενικος οικογενειακός ιατρός www.MedNetGP.gr ∞ Τι είναι ο Γενικός Οικογενειακός Ιατρός ∞
www.MedNetGP.gr
Γενικός Οικογενειακός Ιατρός
Χατζημανώλης Εμμανουήλ
Επιμελητής Α'

Τι είναι ο Γενικός Οικογενειακός Ιατρός;


Είναι όντως δύσκολο να απαντηθεί η ερώτηση αυτή.  Όπως και να έχει ο γενικός ιατρός δεν είναι ο ιατρός που ξέρει λίγο από όλα ή ο μη ειδικός ιατρός. 
Ορισμός του Royal Australian College of General Practitioners:
“Γενική Ιατρική είναι εκείνη η συνιστώσα του συστήματος φροντίδας υγείας που προσφέρει αρχική, συνεχιζόμενη, πλήρη και συντονισμένη ιατρική φροντίδα για όλα τα άτομα, τις οικογένειες και τις κοινότητες”.
Ορισμός της American Academy of Family Physicians:
“Πρόκειται για προσωποποιημένη φροντίδα που εμπεριέχει μια μοναδική αλληλεπίδραση και επικοινωνία ανάμεσα στον άρρωστο και το γιατρό”.  Σε πολλές χώρες της Ευρώπης ο θεσμός του Γενικού Ιατρού ανθεί και είναι τόσο χρήσιμος ούτως ώστε ο ασθενής να μη μπορεί να δει ιατρό άλλης ειδικότητας αν αρχικά δεν εξεταστεί από τον Γενικό Οικογενειακό Ιατρό του.  Πρόκειται για μια ξεχωριστή ειδικότητα (όπως είναι ο καρδιολογος, ενδοκρινολόγος κ.λ.π.).  η οποία ανήκει στη Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.  Στην χωρά μας για να τα λέμε τα πράγματα με το όνομα τους η ειδικότητα της Γενικής Ιατρικής δημιουργήθηκε για να στελεχώσει τα Κέντρα Υγειάς και τα Περιφερειακά Ιατρεία με κύριο στόχο την αποσυμφόρηση των Εξωτερικών Ιατρείων των νοσοκομείων.
Τώρα θα με ρωτήσετε: “Τι γίνεται από τότε μέχρι σήμερα;”
Η κατάσταση δεν έχει αλλάξει στα νοσοκομεία της χωράς μας.  Βέβαια τα Κέντρα Υγείας και τα περισσότερα Περιφερειακά Ιατρεία έχουν στελεχωθεί από ειδικούς Γενικούς Ιατρούς και αυτό είχε ως αποτέλεσμα να ανέβει το επίπεδο της παρεχόμενης υγειάς στην περιφέρεια.  Να τονίσουμε το γεγονός ότι το χάος που επικρατεί στα εξωτερικά ιατρεία των νοσοκομείων της χωράς μας είναι απίστευτο.  Από το μου ξύθηκε η φτέρνα το λέω χαριτολογώντας μέχρι και το έχω βηχά εδώ και ένα μήνα και πολλά άλλα πηγαίνουν ανούσια στο νοσοκομείο. 
Φυσικά θα μου πείτε:” Kαι που να πάει ο κόσμος αφού δεν υπάρχει κάποιο άλλο ιατρείο να εξεταστεί;”.
Σε άλλες χώρες ΜΟΝΟ με παραπεμπτικό από Γενικό Ιατρό είναι επιτρεπτή η πρόσβαση σε νοσοκομείο (Δευτεροβαθμια Φροντίδα Υγείας).

Ακρογωνιαίος λίθος της γενικής ιατρικής υπήρξε η πόλη Άλμα Άτα του Καζακστάν της πρώην Σοβιετικής Ένωσης όπου το έτος 1978 για πρώτη φορά η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας (Π. Ο. Υ.) αποφάσισε ότι πρέπει να δοθεί πολύ μεγάλη έμφαση στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.
Η διακήρυξη της Άλμα Άτα:
“Η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας είναι βασική φροντίδα υγείας εδραιωμένη σε επιστημονικά ορθή πράξη και κοινωνικά αποδεκτές μεθόδους και τεχνολογίες που παρέχονται σε όλα τα άτομα με πόρους που εξασφαλίζει η κοινωνία και η χώρα”.
Έκτοτε η Γενική Ιατρική αυτομάτως αποτέλεσε την πρώτη γραμμή του συστήματος υγείας και ο βασικός παράγοντας λειτουργιάς του ήταν ο Γενικός Ιατρός.
Έχουν περάσει πολλές δεκαετίες από τότε και παρόλες τις προσπάθειες που έχουν γίνει μέχρι σήμερα λίγα έως ελάχιστα πράγματα έχουν αλλάξει για τη χωρά μας.
Γνωρίζοντας όλα αυτά αγαπητοί αναγνώστες ακόμη και σήμερα δεν εκπλήσσομαι όταν δυστυχώς ελάχιστοι από τους συνανθρώπους μας ξέρουν τι είναι ο Γενικός Ιατρός!

Α -“Τι ειδικότητα έχεις;”
Β -“Γενικός Ιατρός”
Α -“Δηλαδή παθολόγος;”

Καμία απολύτως σχέση.

Στην πραγματικότητα ο Παθολόγος είναι γιατρός που έχει εξειδικευθεί για να εργάζεται σε Παθολογικές Κλινικές Νοσοκομείων και όχι στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας. 
Μέσα στο κατακερματισμένο σύστημα υγείας, που ο ασθενής ψάχνει ανάμεσα στις διαφορές ιατρικές ειδικότητες να βρει τη θεραπεία του, προσπαθεί να βρει μια έμπιστη εστία που δεν είναι άλλη από τον ειδικό Γενικό Οικογενειακό Ιατρό• που τον ξέρει, γνωρίζει κάθε πτυχή της προσωπικότητας του και όλο το ιστορικό του. 

Η Γενική Ιατρική είναι μια ξεχωριστή ιδιαίτερη ειδικότητα που δεν προσδιορίζεται από το πλήθος και είδος των νοσημάτων που καλύπτει, αλλά από τον τελείως διαφορετικό τρόπο με τον οποίο προσεγγίζει τα προβλήματα υγειάς των ατόμων της κοινωνίας μας.
Ο Γενικός Ιατρός διαχειρίζεται ταυτόχρονα οξέα και χρόνια προβλήματα υγείας των ασθενών του, ενώ παράλληλα προάγει την υγεία και την ευεξία της κοινότητας μέσα από κατάλληλες και αποτελεσματικές παρεμβάσεις προληπτικής ιατρικής, ιατρικής της εργασίας και αγωγής – προαγωγής της υγείας.

Η ώρα είναι :
Ημερομηνία:
MedNetGP.gr