ilara\nιλαρα\nεξανθημα\nεξαρση ιλαρας\nεμβόλιο ιλαρας\nMMR\nκηλίδες KOPLIK\nπυρετός\nκαταρρόη\nκοκκινά μάτια που τρέχουν\nμεταδοτικός ιος\n\n www.MedNetGP.gr ∞ “ΕΞΑΡΣΗ ΤΗΣ ΙΛΑΡΑΣ ΚΑΙ Η ΕΠΕΛΑΣΗ ΤΗΣ ΓΡΙΠΗΣ” ∞
www.MedNetGP.gr
Γενικός Οικογενειακός Ιατρός
Χατζημανώλης Εμμανουήλ
Επιμελητής Α'
Κοινοποίηση του θεματος στο προφιλ σου

Από τη μια έχουμε έξαρση της ιλαράς στην Ευρώπη και από την άλλη έρχεται η επέλαση της γρίπης.

ΙΛΑΡΑΣτην Ευρώπη η επιδημία ιλαράς μετρά πάνω από 14.000 κρούσματα 

Στην Ελλάδα τα κρούσματα της ιλαράς που έχουν δηλωθεί είναι μέχρι σήμερα 196, εκ των οποίων τα 30 καταγράφηκαν την τελευταία εβδομάδα

Εώς τις 29 Σεπτεμβρίου 2017 δύο παιδιά νοσηλεύτηκαν σε σοβαρή κατάσταση στην Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του νοσοκομείου Παίδων της Αθήνας, ένα μωρό 8 μηνών με επιπλοκές από την ιλαρά ( αναπνευστική δυσχέρεια) και

Ενα άλλο παιδί στη ΜΕΘ με εγκεφαλίτιδα, λόγω ιλαράς (ευτυχώς το πρόβλημα της υγειάς του αντιμετωπίστηκε και έλαβε εξιτήριο).

Διαβάστε Περισσότερα


ΓΡΙΠΗ


Στην Ελλάδα η δραστηριότητα της εποχικής γρίπης αρχίζει να αυξάνεται κατά τον Ιανουάριο, ενώ κορυφώνεται κατά τους μήνες Φεβρουάριο – Μάρτιο.

Με βάση τα δεδομένα των τελευταίων περιόδων εποχικής γρίπης στη χώρα μας, φαίνεται ότι η επιδημιολογία του νοσήματος, μετά την πανδημία του 2009,  έχει πλέον αποκτήσει τα χαρακτηριστικά της συνήθους εποχικής έξαρσης.

Η επιδημική έξαρση της γρίπης εισβάλει ταχύτατα.

Προκαλεί την αποδιοργάνωση της επαγγελματικής και της κοινωνικής ζωής, την αυξημένη  κατανάλωση φαρμάκων χωρίς λόγο (ιδίως αντιβιοτικών) και αυξάνει τη θνησιμότητα.

Στην Αυστραλία καταγράφηκαν επισήμως 172.000 κρούσματα και 72 θανάτοι.

Το νέο στέλεχος της γρίπης για φέτος φαίνεται ότι είναι το Α/Η3Ν2.  Προσβάλει κυρίως υπερήλικες και παιδιά.Το 2017 ο αριθμός των εργαστηριακώς επιβεβαιωμένων λοιμώξεων από τον ιό της γρίπης ατόμων, ιδίως στην Αυστραλία, άρχισαν να αυξάνονται νωρίτερα (Εδώ επίκειται η ανησυχία των επιστημόνων).

Ενώ το 2012   36.799 προσβλήθηκαν από τον ιό - το 2017    75.208 άτομα.

Ειναι σημαντικό να αναφέρουμε ότι στην Αυστραλία τα ποσοστά εμβολιασμού είναι χαμηλά.


Οι υγειονομικές υπηρεσίες στις χώρες της Ευρώπης βρίσκονται σε επιφυλακή γιατί φοβούνται τον επικίνδυνο συνδυασμό επιδημιών: Την επιδημία της ιλαράς που μαστίζει ήδη την Ευρώπη και την επιδημία της γρίπης που έρχεται.
Ο αποτελεσματικότερος τρόπος πρόληψης είναι ο εμβολιασμός με το αντιγριπικό εμβόλιο, το οποίο, όταν χορηγηθεί σωστά και έγκαιρα, καλύπτει σε υψηλό ποσοστό και προφυλάσσει από τη μετάδοση του ιού της γρίπης συμβάλλοντας μεταξύ άλλων στην μείωση απουσιών από την εργασία και το σχολείο και κάθε άλλη κοινωνική εκδήλωση.
Η δραστηριότητα της γρίπης παρέμεινε σε χαμηλά επίπεδα στην εύκρατη ζώνη του βόρειου ημισφαιρίου. Τα υψηλά επίπεδα δραστηριότητας της γρίπης συνεχίστηκαν στην εύκρατη ζώνη του νότιου ημισφαιρίου και σε ορισμένες χώρες της Νότιας και Νοτιοανατολικής Ασίας. Στην Κεντρική Αμερική και την Καραϊβική, η χαμηλή δραστηριότητα της γρίπης αναφέρθηκε σε μερικές χώρες.
Παγκοσμίως κυριαρχούν οι ιοί της γρίπης Α (H3N2).

Στην Ευρώπη αναφέρθηκε μικρή ή και καθόλου δραστηριότητα γρίπης.
Επιδημιολογικα δεδομένα γρίπης παγκοσμίως από τον ΠΟΥ (Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας) ανανεωμένα στις 2 Οκτωβρίου 2017.

πηγή
Κάθε χρόνο και επειδή ο ιός της γρίπης μεταλλάσσεται σε διαφορετικούς υπο-ορότυπους, έτσι και για την περίοδο 2017-2018 η σύνθεση του αντιγριπικού εμβολίου περιέχει τα εγκεκριμένα στελέχη του ιού, σύμφωνα με τις συστάσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ).


Στα παιδιά μέχρι την ηλικία των 3 ετών χορηγείται η μισή δόση του τριδύναμου εμβολίου ενηλίκων.
Μετά την ηλικία αυτή συνιστάται η χορήγηση αντιγριπικών εμβολίων τύπου ενηλίκου (τριδύναμου η τετραδύναμου).
Το αντιγριπικό εμβόλιο πρέπει να χορηγείται έγκαιρα και πριν την έναρξη της συνήθους περιόδου εμφάνισης της έξαρσης των κρουσμάτων γρίπης, δεδομένου ότι απαιτούνται περίπου 2 εβδομάδες για την επίτευξη ανοσολογικής απάντησης.

Ο αντιγριπικός εμβολιασμός περιλαμβάνει μία μόνο δόση του εμβολίου και πρέπει να γίνεται τους μήνες Οκτωβριο - Νοεμβριο.

πηγήΔιαβάστε Περισσότερα για την ΓρίπηΠρέπει να θωρακιστούμε για τον ιό της γρίπης.  Ιδίως οι ευπαθείς ομάδες αλλά και άτομα που είναι σε στενή επαφή με έγκυες γυναίκες, μικρά παιδιά, υπερήλικες κ.α.

Το μήνυμα που πρέπει να αποκομίσουμε είναι:

ΘΩΡΑΚΙΖΟΜΑΣΤΕ ΕΝΑΝΤΙ ΤΗΣ ΓΡΙΠΗΣ
ΠΡΟΦΥΛΑΣΟΥΜΕ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΜΑΣ
ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΓΥΡΩ ΜΑΣ

Πάντα να συμβουλεύεστε το Γενικό Οικογενειακό Ιατρό σας

“ΕΞΑΡΣΗ ΤΗΣ ΙΛΑΡΑΣ ΚΑΙ Η ΕΠΕΛΑΣΗ ΤΗΣ ΓΡΙΠΗΣ”

Η ώρα είναι :
Ημερομηνία:
MedNetGP.gr